lunes, 22 of julio of 2024

LIQUID, interiorisme sensitiu en espais de treball col·laboratius

El clúster CENFIM i les associacions AMUEBLA i AMIC participen en el projecte de recerca industrial LIQUID, que té com a objectiu desenvolupar noves solucionis programari per a donar suport a la decisió creativa de canvis en l’interiorisme dels espais de treball col·laboratius.

Els nous espais de coworking i creativitat estan demandant que el seu equipament s’adapti a unes noves formes de treball més flexibles o líquides, oferint una major varietat d’opcions per a reconfigurar ràpidament l’espai de treball segons les necessitats a cada moment. Aquesta necessitat s’ha vist potenciada pels efectes de la Covid-19 i el nou paper que ha de desenvolupar l’oficina.

Com a resposta, la indústria de l’equipament contract està realitzant una inversió creixent en la proposta de noves solucions d’interiorisme amb un major nombre d’atributs i opcions reconfigurables. Aquesta flexibilitat o liquiditat extrema també té a veure amb la creixent diversitat d’ambients que hem importat de manera recent des d’entorns més relaxats i casuals cap als espais de treball. El resultat és un producte d’interiorisme que permet un major nombre de configuracions ad hoc, i que es recolza en l’ús de tecnologia integrada en el producte per a potenciar la seva versatilitat.

Per a abordar aquest repte, CENFIM i les seves empreses associades LuxesZennio i Goli Neuromarketing han impulsat el projecte LIQUID, en col·laboració amb el clúster del sector del moble i la fusta de la Regió de Múrcia (MOBLA). De manera nova en el sector hàbitat, el projecte explorarà les capacitats de la intel·ligència artificial i la seva relació amb la neuroarquitectura per a potenciar la innovació durant la concepció, la configuració i la presentació dels productes de lluminàries i solucions de domòtica de Luxes i Zennio, respectivament. L’ús d’aquestes tecnologies afavorirà una millor comprensió de la interacció real i la quantificació de les reaccions emocionals induïdes per la configuració i l’ús d’aquests productes en un context real d’utilització.

Interiorisme sensitiu i saludable

El projecte LIQUID s’estudiarà la viabilitat de la integració de diferents sistemes d’intel·ligència artificial i tecnologies de neuromarketing per a habilitar una nova capacitat ‘sensitiva’ en l’interiorisme; Aquesta capacitat permetrà establir relacions de causa-efecte entre la composició de l’espai i la productivitat, el benestar i la creativitat dels usuaris que comparteixen un entorn de treball amb diferents propòsits i objectius.

Per a això, el projecte investigarà tant l’ús de sensòrica externa basada en tecnologies de visió per computador (reconeixement d’imatges), com l’ús de diversos gadgets intel·ligents (wearables) per a detectar patrons d’atenció, emoció i percepció durant el control de la domòtica de l’espai i la gestió avançada de la il·luminació, entre altres opcions. Aquestes dades es processaran amb tecnologies de Big Data per a facilitar la correlació entre l’experiència de l’usuari i els diferents atributs físics i configuracions dels productes instal·lats en l’espai.

Una iniciativa d’Interiors Living Lab 

La recerca industrial duta a terme per LIQUID es recolza en les metodologies i tecnologies investigades pel Living Lab del clúster CENFIM, Interiors Living Lab.

Durant els últims 3 anys el clúster CENFIM i la seva empresa associada Goli Neuromarketing, tots dos partners del projecte LIQUID, han desenvolupat noves eines que combinen les capacitats de la intel·ligència artificial amb els principis de treball del neurodisseny i la neuroarquitectura per a mesurar de manera objectiva i empírica la influència que té l’interiorisme sobre els canvis en la percepció, l’emoció i els comportaments de les persones que experimenten un espai. Així, les tecnologies promogudes des del Living Lab sempre són formulades en un context real d’ús dels productes d’interiorisme, per tant sense que això impliqui alterar la composició de l’espai i sense obstaculitzar l’experiència natural de les persones que viuen aquest espai.

En particular, els casos d’estudi del projecte LIQUID estan sent desenvolupats des de març de 2022 en el showroom WEcontract BCN, gestionat per CENFIM, en el qual els socis Zennio i Luxes exposen actualment algunes de les seves últimes col·leccions per a projectes contract. Durant aquests casos d’estudi es comptarà amb la col·laboració d’altres marques participants en aquest showroom

En aquest context, el projecte LIQUID suposa una gran oportunitat per al clúster CENFIM en el seu objectiu d’estendre l’experimentació dels productes d’interiorisme de les seves empreses associades en nous contextos d’ús real, com els espais de coworking i creativitat.

Projecte LIQUID

El projecte LIQUID està cofinançat pel Programa d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, en el marc del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i el Programa Next Generation UE.

Més informació sobre el projecte LIQUID aquí.