viernes, 14 of junio of 2024

Bariperfil utilitza la Intel·ligència Artificial per a reforçar el disseny emocional dels seus revestiments de paret de gran format

CENFIM, el clúster d’equipament de la llar i el contract, coordina el projecte EVIDENCE, que combina l’ús de metodologies de disseny emocional de producte i noves eines tecnològiques de neuromarketing.

La recerca realitzada permetrà establir relacions més precises entre la percepció, la resposta emocional i el comportament de l’usuari davant els atributs de disseny dels revestiments de paret de Bariperfil.

Un dels grans canvis que s’ha produït en la demanda del consumidor final de productes en espais hàbitat és la personalització o customització durant l’experiència d’ús d’aquests productes. Cada vegada més, el client vol sentir que el producte està fet i lliurat ad hoc, amb un èmfasi diferent i singularitzat.

En aquesta orientació del procés de disseny i fabricació cap a una aproximació més centrada en les persones, cada vegada és més reconeguda la necessitat d’estudiar no sols la qualitat de l’experiència deguda a la dimensió funcional o la utilitat pretesa pel producte, sinó també a les necessitats emocionals, els sentiments i les impressions dels usuaris que són induïdes pels atributs físics del producte.

Per a abordar aquest repte, Bariperfil ha impulsat el projecte EVIDENCE, en col·laboració amb el clúster CENFIM i la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona ELISAVA. Entre els seus objectius principals, de manera pionera en el sector hàbitat, el projecte permetrà a l’empresa distribuïdora de revestiments i paviments reforçar la innovació en la concepció dels seus productes a través de la utilització d’una nova generació de tecnologies basades en la Intel·ligència Artificial i la Neurociència. L’ús d’aquestes tecnologies afavorirà una millor comprensió de la interacció real i la percepció dels consumidors durant l’ús quotidià d’aquests productes en diferents tipus d’espais, oferint noves oportunitats per a incorporar canvis en la perfilería, el disseny decoratiu, les textures i el nivell de realisme dels revestiments de paret.

Optimització de la presentació del producte basada en evidències

La recerca realitzada en el projecte EVIDENCE suposa una diferència significativa respecte a les anàlisis tradicionals de producte, on se sol utilitzar una anàlisi de tipus subjectiu i qualitatiu sobre l’experiència de l’usuari. En el seu lloc, els sistemes intel·ligents utilitzats en el projecte permeten mesurar de manera objectiva les interaccions espontànies dels usuaris amb els productes, així com els seus sentiments subjectius i fins i tot inconscients. Amb aquest nou tipus d’evidències Bariperfil podrà optimitzar les decisions de redissenyo i presentació dels seus productes en diferents ambients d’ús per a aconseguir una resposta emocional més positiva, així com un ús més actiu i personalitzat.

Noves tecnologies de neuromarketing

urante el projecte EVIDENCE s’estudiarà la viabilitat de la integració de diferents sistemes d’intel·ligència artificial desenvolupats per l’empresa GOLI Neuromarketing. En concret, s’investigarà tant l’ús de sensòrica externa basada en tecnologies de visió per computador (reconeixement d’imatges), com de diversos gadgets intel·ligents (wearables) per a detectar patrons d’atenció, emoció i percepció durant la interacció amb els productes de Bariperfil. Aquestes dades es processaran amb tecnologies de Big Data per a facilitar la correlació entre l’experiència de l’usuari i els diferents atributs físics dels revestiments de paret de gran format instal·lats per l’empresa.

Demostració a WEcontract BCN

Els casos d’estudi del projecte seran realitzats entre gener i abril de 2022 en el showroom WEcontract BCN, gestionat per CENFIM, en el qual Bariperfil exposa actualment algunes de les seves últimes col·leccions per a projectes contract.

Durant aquests casos d’estudi es comptarà amb la col·laboració de les empreses Duscholux i Decosan, marques participants del showroom fabricants de productes de bany.

Projecte EVIDENCE

El projecte EVIDENCE està cofinançat pel Programa d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Més informació sobre el projecte EVIDENCE aquí.