viernes, 14 of junio of 2024

Per què es crea AMIC?

A Catalunya la fabricació de mobiliari és una activitat econòmica rellevant: es tracta de la segona comunitat productora de l’estat amb 1.890 milions d’euros de facturació i 17.800 treballadors al 2006 i la primera exportadora amb 450 milions. Tot i així, des de l’any 2000 el sector a Catalunya ha retrocedit tant en facturació (un 11% en euros constants) com en nombre de treballadors (un 18%).

D’acord amb l’anàlisi feta per l’Observatori de Prospectiva Industrial, les empreses tenen greus problemes estructurals (escassa cultura estratègica, poca diferenciació en disseny, poca inversió en marketing, escassa internacionalització, poca flexibilitat productiva i alt nivell d’incidències), als que cal sumar en els darrers anys una conjuntura negativa (forta concentració de la distribució i gran increment de les importacions).

Un nou entorn competitiu requereix noves estratègies amb canvis en la manera de produir, la gama de productes, l’organització l’empresa o els canals per arribar al mercat. Les empreses poden tirar endavant els seus projectes d’innovació a soles, o bé, com estan ja fent empreses d’altres sectors, organitzar-se en Agrupacions d’Empreses Innovadores (AEI) per afrontar en col•laboració determinats reptes. Aquesta és la proposta d’AMIC.

AMIC és el fruit de la iniciativa d’un grup d’empresaris catalans del sector moble motivats per la innovació, recolzats per l’administració catalana (ACC1Ó CIDEM/COPCA) i pel Centre de Difusió Tecnològica Fusta i Moble de Catalunya (CENFIM).