El sistema INTEDU demuestra el papel fundamental de la neuroarquitectura en la consecución de los objetivos de innovación pedagógica
Date: 17/04/2023
El projecte INTEDU ha demostrat, mitjançant la incorporació de la intel·ligència emocional en les seves eines d’avaluació, que el disseny de les atmosferes d’aprenentatge des dels principis de la neuroarquitectura canvia la percepció de l’experiència educativa, tant per part dels docents com dels alumnes, així com la resposta emocional i el comportament dels adolescents a les aules.
Una resposta emocional adequada, juntament amb un comportament coherent amb les metodologies educatives emprades, són determinants perquè els adolescents adquireixin les competències educatives.
D’aquesta manera, el sistema tecnològic desenvolupat contribueix a la disciplina de la neuroeducació des de l’òptica del disseny d’espais educatius i de l’equipament utilitzat en ells. Gràcies a la combinació de la intel·ligència artificial, la neurociència, la pedagogia i l’arquitectura, s’ha desenvolupat un model paramètric que pot tenir una gran repercussió en la seva aplicació com a eina d’avaluació en relació a l’impacte que tenen els paràmetres de disseny sobre el procés d’aprenentatge en l’etapa adolescent.
La investigació s’ha dut a terme mitjançant tecnologies d’Intel·ligència Artificial flexibles i no intrusives per a la detecció del comportament, les emocions i la percepció dels alumnes en relació amb els atributs de l’entorn i el producte. Una iniciativa que ha suposat una innovació pionera en el sector de l’hàbitat i l’educatiu, i que ha facilitat la col·laboració entre fabricants d’equipament d’interiors (Mobles Grau i Absotec), dissenyadors d’espais (Ana Mombiedro), proveïdors de tecnologia (Goli Neuromarketing), especialistes en innovació pedagògica (Eduxarxa de Kid’s Clúster), centres educatius (IES Josep Brugulat), la facultat de disseny i integenieria Elisava i dissenyadors d’espais (Ana Mombiedro) amb la finalitat compartida d’impulsar la innovació pedagògica i la inclusió a través del redisseny dels espais educatius sota els principis de la neuroeducació. Sense la col·laboració de treball conjunt i les aportacions de cadascun dels professionals que han participat en el projecte, aquest èxit no hauria estat possible.
INTEDU és un projecte liderat pel clúster AMBIT, el clúster del sector contract-hospitality, i en col·laboració amb KID’S CLUSTER, el clúster de productes i serveis per a la infància, Mobles Grau, Absotec, Goli Neuromarketing, Eduxarxa, Elisava i Ana Mombiedro, i finançat pel Programa d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
Més informació sobre el projecte INTEDU aquí.