viernes, 14 of junio of 2024

Intel·ligencia artificial aplicada al disseny d’espais flexibles i experiencials

Arquitectes, interioristes i dissenyadors de producte participen en un estudi coordinat per CENFIM al qual s’han provat tecnologies basades en intel·ligència artificial per tal de mesurar el rendiment de diferents productes d’interiorisme. Aquest estudi s’enmarca dintre del projecte LIQUID, encapçalat per AMIC i CENFIM, i al qual participen les empreses socies del cúster Luxes, Zennio i Goli Neuromarketing, en col·laboració amb el clúster del sector de la fusta i el moble de la Regió de Múrcia (AMUEBLA).

Al llarg de la sessió, que va tenir lloc el 5 de juliol al showroom WEcontract BCN, una dotzena de participants ha utilitzat una nova generació de tecnologies de neuromarketing dissenyades amb l’objectiu de comprendre els patrons d’us i les respostes emocionals induïdes durant el periode d’utilització de diferents sol·lucions enfocades a l’automatització i gestió d’ambients en diferents contexto de treball col·laboratiu.

Les tecnologies provades són el resultat de la integració de diferents sistemes d’intel·ligència artificial, desenvolupats per l’empresa GOLI Neuromarketing i aplicades de manera pionera al sector hàbitat mitjançant la iniciativa Interioris Living Lab de CENFIM, impulsada pel clúster al llarg dels últims 3 anys.

Durant el projecte LIQUID s’ha investigat tant l’ús de sensòrica externa, basada en tecnologies de visió per ordinador, com l’ús de diversos gadgets intel·ligents de tipus wearable, per tal de detectar patrons d’atenció, emoció i percepció durant el control de la domòtica de l’espai i la gestió avançada de la il·luminació, entre altres opcions. Aquestes dades han estat processades amb tecnologies de Big Data per tal de facilitat la correl·lació entre l’experiència de l’usuari i els diferents atributs físics i configuracions dels productes instal·lats als diferents espaïs de demostració analitzats durant el projecte, ubicats a WEcontract BCN.

Entre els principals resultats del projecte LIQUID, la tecnologia desenvolupada ha permés a les empreses Luxes i Zennio reforçar la innovació a la concepció dels seus productes, identificant noves oportunitats de canvi als dissenys dels seus productes de lluminàries i sol·lucions de domòtica, respectivament. Principalment, les empreses participants han assenyalat el potencial dels sistemes d’intel·ligència artificial i Big Data utilitzats pel projecte per a detectar patrons de millora, a priori no tan evidents, en un context d’ús real o quotidià.

Atenent a l’abast i rellevància dels resultats aconseguits, els socis del projecte LIQUID seguiran treballant al llarg dels pròxims mesos en el desenvolupament de noves aplicacions de les tecnologies investigades al projecte, així com en la seva extensió i escalat al sector d’oficines.

El projecte LIQUID està financiat pel Programa d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme. Més informació disponible sobre LIQUID en aquest enllaç.