viernes, 3 of enero of 2025

SIRVA: implantació experimental d’un Sistema Integrat de Realitat Virtual i Realitat Augmentada en mobiliari

S’han presentat els resultats del projecte SIRVA (Implantació experimental d’un Sistema Integrat de Realitat Virtual i Realitat Augmentada en mobiliari) en el qual ha participat l’agrupació empresarial innovadora AMIC, el centre tecnològic CENFIM, la consultora WVBS, i les empreses del sector de mobiliari Emede i Madersenia.

La jornada de presentació, que ha tingut lloc en les instal·lacions de CENFIM, s’ha dividit en dues parts diferenciades:

 – Realitat virtual

 – Realitat augmentada

Per al desenvolupament, tant de l’aplicació de realitat virtual com la de realitat augmentada, s’han usat aplicacions “open source” amb la finalitat de minimitzar el cost d’integració d’aquestes solucions tecnològiques a les empreses del sector moble i hàbitat.

Quant a la Realitat virtual aplicada al sector de mobiliari, els assistents han pogut fer una passejada virtual per un escenari amb mobiliari i accessoris facilitats per les empreses participants en el projecte. Per a això, han utilitzat unes ulleres en les quals s’ha situat un telèfon mòbil on s’executa l’aplicació de realitat virtual.

Pel que a la Realitat augmentada es refereix, l’aplicació, que també s’executa en un telèfon mòbil, reconeix la superfície i inserida el moble seleccionat per l’usuari de manera que es pot visualitzar en la pantalla del dispositiu una realitat combinada d’un moble virtual en l’espai real on se situarà.

Els fabricants de mobiliari i altres productes per a l’equipament de la llar i del canal “contact” (mobiliari per a col·lectivitats), els distribuïdors de mobiliari (tant en botiga física com en portals de comerç electrònic) i els prescriptors (arquitectes, estudis de disseny, interioristes) seran els principals usuaris d’aquestes aplicacions que els facilitaran considerablement el procés de comercialització de les solucions i productes que manufacturen, distribueixen i prescriuen.

D’aquesta forma, en el cas del canal “contract”, tant el prescriptor com l’hoteler podran visualitzar (fins i tot abans de la construcció de l’hotel i/o producció del mobiliari) com quedarà l’espai final. De la mateixa forma, un comprador del canal “retail” podrà “veure” el moble que desitja adquirir en la seva pròpia casa amb la finalitat de verificar que s’integra amb la resta de mobiliari en aspectes tals com el color, la grandària, els acabats, etc.

Aquest projecte ha estat desenvolupat per AMIC, CENFIM., WVBS, EMEDE i MADERSENIA, en el marc del Programa d’Ajudes per a Agrupacions Empresarials Innovadores del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (AEI-010500-2018-172).

Vídeo resum del projecte

En els següents enllaços pots veure vídeos del funcionament de les aplicacions:

Aplicació de realitat virtual

Aplicació de realitat augmentada